ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články > Kdy a jak odčervovat?

KDY A JAK ODČERVOVAT?

Při pořízení čtyřnohého člena domácnosti řeší většina majitelů přednostně očkování. Co je ale neméně důležité, je zvířátko i odčervit. Pokud si pořizujete kamaráda z ověřené a dobré chovatelské stanice, bude mít už první odčervení za sebou. Chovné feny se odčervují během krytí a poté spolu s mláďaty. První odčervení štěňat se provádí ve věku 14 dní, nejčastěji odčervovací pastou. Dále se odčervuje ve 14-ti denních intervalech až do věku 3 měsíců (tedy 4., 6., 8., 10. a 12. týden věku). Opakované odčervování je velmi důležité, abychom postupně zachytili všechny dozrávající škrkavky z přenosu mezi placentou a štěnětem a stejně tak se pokryje i případný přenos z mateřského mléka během kojení. Od 3. měsíce se odčervuje každý měsíc až do dovršení věku 6 měsíců.

Štěně nebo kotě zakoupené z pochybného zdroje anebo z útulku je nejlepší odčervit ihned jak si ho přivedete domů. Důležité je nezapomenout společně s novým členem domácnosti provést to samé i u ostatních pejsků a kočiček, které máte doma. Poté dodržujte u kotěte či štěněte výše uvedené schéma.

U dospělých psů by se mělo odčervování provádět na základě koprologického vyšetření trusu každých 3 až 6 měsíců. To znamená, že v ideálním případě byste měli sbírat trus Vašeho mazlíčka a ten následně zanést ke svému veterináři. Ten vzorek buď pošle do laboratoře a výsledky Vám sdělí později nebo udělá koprologické vyšetření přímo ve své ordinaci. Nově je na trhu diagnostická sada Fecasol, která je určena k vyšetření trusu přímo v ordinaci Vašeho veterináře.

Fecasol V případě nálezu vajíček parazitů je potřeba zvíře odčervit. Pokud je nález negativní, psa odčervovat nemusíte.

V praxi se však většinou psi odčervují preventivně bez koprologického vyšetření, v rozmezí 3 až 6 měsíců. Nebo pokud majitelé naleznou v trusu dospělce parazita, či zvíře parazita vyzvrací. V tomto případě je potřeba zvíře odčervit a za 14 dní odčervení zopakovat. Pozor dávejte pokud najdete svému mazlíčkovi všemi nenáviděné blechy, protože i v tomto případě je nutné odčervení, blechy jsou totiž přenašeči vnitřních parazitů! Frekvenci odčervování si většinou majitelé určují sami na základě toho, v jakém prostředí zvíře žije, jestli se stýká s jinými zvířaty nebo pokud jsou v rodině malé děti. Mnoho vnitřních parazitů je totiž přenosných ze zvířete na člověka.

Odčervovací preparáty existují ve formě pasty, tablet a jako spot on. Liší se nejen způsobem aplikace, ale i spektrem působení. Pasty se používají především u štěňat a koťat. Většina působí pouze proti škrkavkám, nikoliv proti tasemnicím. U mláďat je toto působení dostačující, nikoliv však u dospělých jedinců. Tablety mají širokospektré působení proti mnoha vnitřním parazitům a používají se u dospělých zvířat nejčastěji. Na trhu naleznete nespočet značek, a tak je důležité si pamatovat jakou značku jste použili naposledy. Tablety je vhodné totiž střídat z důvodů vzniku rezistencí. Působí pouze jednorázově a odčervování se musí opakovat. Spot - on je ampule s účinnou tekutinou uvnitř, která se aplikuje na kůži mezi lopatky zvířete. Tyto preparáty působí delší dobu, obvykle 1 měsíc, a jejich největší výhodou je, že působí i na parazity vnější. Tuto možnost aplikace ocení především majitelé nespolupracujících koček.

Při podávání antihelmintik (preparátů na odčervení) se řiďte radami Vašeho veterinárního lékaře. Pokud chcete odčervení spojit s očkováním, vyčkejte alespoň 2 dny od aplikace vakcíny, aby se zbytečně nezatěžoval organismus zvířete. Všechny přípravky se podávají dle hmotnosti zvířete. Respektujte proto tuto skutečnost a raději si zvíře nechte zvážit u Vašeho veterináře. Při podání menší dávky riskujete vznik rezistence parazitů a tedy nižší účinnost preparátu.

Na našem pracovišti nabízíme možnost vyšetření trusu přímo v ordinaci za 159,-

autor: Lochmanová Aneta, 25.11.2016