ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články Otravy pokojovými rostlinami

Otravy pokojovými rostlinami

Před tím, než si domů přivedete zvířecího kamaráda, je třeba byt trošku upravit. To znamená odstranit nebo zabezpečit vše, co by mohlo být nebezpečné. Nezapomínejme, že nejen ostrými předměty by si zvířátko mohlo ublížit.

Velkým nebezpečím ve vašem bytě mohou být okrasné květiny a rostliny. Zvláště kočky se o rostlinky rády otírají a oždibují je, avšak i takové rozdivočelé štěně ponechané samo doma se může zabavit taháním a okusováním květin.

V životě koček jsou rostliny velmi důležité. Okusováním a požíráním trávy si pomáhají ke zvracení nestrávených chlupů ze žaludku. Ale i pejskaři jistě potvrdí, že jejich mazlíčci na procházkách trávu okusují. Kočky chované venku nemají problémy se k trávě dostat a samy se jedovatým rostlinám vyhýbají. Horší je to s kočkami chovanými v bytech. Pokud nemají k dispozici čerstvou zelenou trávu, lákají je listy pokojových rostlin. Proto vždy doporučujeme pořídit domů truhlík s „kočičí trávou“ nebo alespoň speciální pasty k rozpouštění trichobezoárů.

Pokud zvířátko pozře pro něj jedovatou rostlinu, příznaky se obvykle dostaví už do 20 minut. Samozřejmě záleží na množství pozřené rostliny a na druhu rostliny. Pokud ale zvíře pozře i jen malý kousek a příznaky se nedostaví je i tak vhodné navštívit veterináře a krevními testy nechat překontrolovat játra a ledviny. I pro Vás zanedbatelné množství je totiž může vážně poškodit.

Nejčastějšími příznaky otravy bývá výrazné slinění, někdy pěna u tlamy, dávení a zvracení, malátnost, ztráta koordinace, trhavé pohyby nebo křeče a potíže s dýcháním. Často nastoupí i lokální reakce v podobě otoku tlamy a hlavy.

Při pozření jedovatých rostlin je nutné poskytnout první pomoc:
Vytáhnout zbytky rostliny z tlamy a poté ji vypláchnout vodou. Při otoku tlamičky je nutno zabezpečit průchodnost dýchacích cest. Bezpodmínečně sežeňte veterinární pomoc. Je vždy lepší znát konkrétní název rostliny avšak nejdůležitější je rychlost pomoci. Veterinární lékař zpravidla vyvolá zvracení, podá živočišné uhlí nebo detoxikační gel a pravděpodobně si Váš mazlíček pobude na infuzích. Zkušenější chovatelé mohou vyvolat zvracení už doma a to podáním 3% roztoku H2O2 nebo teplé vody se solí, avšak je potřeba vědět, že někdy se účinek nemusí dostavit.

Pozor na zavádějící informaci, že rostliny, které nejsou jedovaté pro děti se hodí do bytu s kočkou. Ba naopak, rostliny, které neublíží dítěti mohou Vašeho čtyřnohého kamaráda zabít např. lilie.

A zde už je nemalý seznam nebezpečných rostlin:
aglaonema, aloe vera, amarylis ( hvězdník), anturium, áron, asparágus, azalka, barvínek, begonie, bledule, bobkovišeň lékařská, brambořík, cesmína, čemeřice, diefenbachie, dračinec, durman, datura, filodendron, fíkovník šplhavý, hortenzie, hyacint, chryzantéma, lilie, listopadka, jalovec, jmelí, kala, kapradí, klívie ( řemenatka), konvalinka, kosatec, kroton, křín, křivatec, lilek ozdobný, mahonie, modřenec, monstera, mučenka, myrta, náprstník, ocúna, oleandr, oměj, orchidej, pelargonie, pryšec, prvosenka, psí víno, ptačí zob, rebarbora, rododendron, sněženka, svlačec, šafrán, tchýnin jazyk (tenura), třešeň (sakura), tulipán, vánoční hvězda, vlčí bob (lupina), osterie, zerav (túje), zimolez

Aneta Lochmanová, 16.5.2016