ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články > Proč kastrovat kočky a kocoury

Proč kastrovat kočky a kocoury

Trendem dnešní uspěchané doby je všeobecně se navyšující počet chovaných kočičích mazlíčků v českých domácnostech. Předpokládá se časem i jejich početní převaha nad zástupci psí říše. Důvodem je zejména hektická doba s minimem volného času a s tím související problém se psovi závislému na své lidské smečce dostatečně věnovat. Na rozdíl od psů nejsou kočky závislé na procházkách venku několikrát za den apod. Navíc se již v dnešní době lze porozhlídnout i po kočičích plemenech, které mají povahu podobnou psovi, tudíž odpadá argument, že by kočka stála jen o minimální kontakt se svým majitelem. Jenže i chov koček v domácnosti s sebou přináší svá úskalí. A tím je především jejich relativně rychlá pohlavní dospělost a z toho vyplývající nutnost včasné kastrace.

Kocouři
Důvody u kocourků jsou všeobecně známy. Po dovršení pohlavní dospělosti mají tendenci se začít otírat o předměty v domácnosti za účelem přenosu svého pachu, tento jev ovšem brzy přechází v daleko nepříjemnější část. A tou jest značkování svého tzv. teritoria. A snad není nutno upozorňovat, že pach kočičího samce není ničím příjemným a hlavně se jej špatně zbavuje. Dalším problémem je u nekastrovaných kocourů i několikadenní potulování po širokém okolí za účelem vyhledání nějaké kočky nebo případně kocouřího soka, se kterým následně svede často hrůzně vypadající boj. Oba kocouři zpravidla odchází s četnými poraněními po těle i na duši. Navíc extrémně se toulající kocour je často obětí srážky s motorovým vozidlem, což často končí vážným poraněním nebo i úmrtím. A kdy je vhodná doba pro kastraci kocourků? Tuto otázku slýcháváme v ordinaci velice často. A nelze na ni jednoznačně odpovědět… Z preventivních důvodů pro dostatečný vývin močových cest a díky tomu následného neucpávání močové trubice močovým pískem nebo kaménky je nejlepší s kastrací čekat, co nejdéle to půjde. To znamená počkat, až se začne zvláštně chovat a vypadat, že by si chtěl doma začít značkovat nábytek apod. Nejčastěji to vypadá jako natáčení se zadečkem k nábytku, bezdůvodné otírání se o všechno možné všemi partiemi těla apod. Někteří kocourci začínají značkovat v 7 měsících, ale jsou i tací, kteří začnou až po jednom roce života. Je to odvislé od povahy zvířete, plemeni kočky, prostředí, kde vyrůstá a mnoha dalších aspektech. Samotný operační zákrok je zcela minimální a po provedené kastraci se nemusíte doma v podstatě o nic starat. Kocourek může být po příchodu domů i bez dozoru svého majitele. Pyometra u kočky

Kočky
Co se týče kočiček, tak tam je včasná kastrace prevencí více obtíží. Na prvním místě jsou zcela jistě velice intenzivní hlasové projevy během mrouskání, za které by Vás sousedi neměli příliš v lásce a věřte, že i Vám samotným by brzy přetekl práh trpělivosti. Často se setkáváme i s kočičkami, které mrouskají týdny v kuse, přestanou se o sebe starat, přijímají minimum potravy a hubnou, což jim na kondici a psychické pohodě nepřidá. Dalším důvodem je zdravotní hledisko – u nekastrovaných a v pozdějším věku (cca nad 2 roky) kastrovaných koček se můžete setkat s nádorem na mléčné žláze. Ovšem tyto nádory na rozdíl od fen, kde bývají na počátku benigní, jsou u kočiček z 90% maligní. V poslední době se navíc opakovaně setkáváme u koček i se záněty dělohy, což bývalo dříve velkou vzácností. Starost o kočičku po kastraci spočívá v podávání antibiotik a zabránění lízání si operační rány na bříšku. K tomuto účelu slouží ochranné límce a prubanové oblečky. Stačí na dobu 10-12 dní než je kůže zcela zhojena a nehrozí žádné nebezpečí rozlízání operační rány. S tím i souvisí kontrola den následující po provedené kastraci a pak za 10-12 dní od provedeného zákroku. Kočky samy o sobě se všeobecně hojí velice rychle a stejně tak i rychle jim dorůstá srst v místě vyholení operačního pole.

V poslední řadě je potřeba zmínit všeobecně nejčastější důvod kastrace koček jako takových. Je jím regulace populace koček, jelikož se tyto šelmy zpravidla velice dobře a rychle rozmnožují. Pro představu se jeden kočičí pár může během pouhého roku podílet na navýšení populace až o desítky jedinců. Což má za následek nespočet venku se potulujících koček, které mimo jiné přenáší i různá onemocnění a parazity. Proto pokud nemáte se svým kočičím mazlíčkem chovatelské ambice, tak je nejlepší volbou včasná kastrace odborně provedená na veterinárním pracovišti.

MVDr. Romana Kastlová, 17.6.2015