ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články > Co mám dělat, když má můj pejsek/kočička průjem?

CO MÁM DĚLAT, KDYŽ MÁ MŮJ PEJSEK/KOČIČKA PRŮJEM?

S výše uvedeným zdravotním problém se dříve nebo později setká každý majitel pejska nebo kočičky. Ne vždy je nutné ihned vyhledat veterinární ošetření, ale stejně tak jsou naopak případy, kdy je nutné co nejrychleji vyhledat pomoc u veterinárního lékaře. V tomto článku se Vám pokusíme podat informace, které by Vám měly pomoci tyto dvě situace od sebe odlišit.

Důležitá je beze sporu prevence vzniku průjmu. Nejdůležitější je pravidelná a zejména vhodná strava. Ideální je volba jednoho tipu stravování a toho se držet – granule, vaření, barfování, … Jakékoliv prudké změny v režimu krmení mohou způsobit zvýšenou zátěž pro zažívací trakt a tím vyvolat průjmovité onemocnění. Stejně tak je potřeba hlídat, aby Váš mazlíček venku nepojídal odhozené zbytky jídla apod.

Pokud se již průjmovité onemocnění objeví, je nutné se zaměřit na četnost, zbarvení, konzistenci a věk postiženého jedince. Zejména věk zvířete hraje důležitou roli, na kterou majitelé často zapomínají. Pokud je postiženým zvířátkem štěňátko nebo koťátko, může velice snadno dojít k výrazné dehydrataci a s tím souvisejícímu ohrožení života. Proto je lepší u takových jedinců při opakovaném průjmu ihned vyhledat veterinární pomoc. Stejné pravidlo platí pro zvířecí seniory. Další nebezpečnou situací je vodnatý průjem bez tendence k zahuštění, hlavně pokud je provázen i zvracením. V takovém případě opět hrozí dehydratace. Chodí Váš pejsek vykonávat potřebu desetkrát za den a přitom nechce příliš pít? Opět se jedná o nebezpečný faktor. Na pozoru se také mějte, pokud v průjmu zahlédnete přítomnost krve nebo bude působit černou barvou. Oba případy jsou spojeny s krvácením v nějaké části trávicího traktu.

Smecta Při vyloučení všech nebezpečných situací se můžete pokusit pomoci svému mazlíčkovi doma. Zejména pokud víte, že Vám doma něco nedopatřením snědl a tudíž tušíte příčinu vzniku. Zajistěte, aby zvířátko co nejvíce pilo. Pokud nebude chtít pít, můžete zkusit do vody přidat trochu medu. Nechte dotyčného jeden den bez jídla. K zahuštění stolice nepoužívejte černé uhlí, důvodem je nežádoucí zbarvení stolice a z toho plynoucí nemožnost zpozorování krve. Pokud se stav bude zlepšovat, můžete druhý den začít s pozvolným dietním rozkrmováním – první dny krmte častěji v menších porcích, aby se zažívací trakt jednorázově nepřetěžoval. Jako dietní krmení můžete zvolit rozvařenou rýži s trochou Entero ZOO uvařené mrkve a kuřecího/králičího/krůtího masa. Stejně tak jsou na trhu i dietní granule, které jsou speciálně upravené na trávící obtíže a díky tomu minimálně zatěžují zažívací trakt. Takovou dietu seženete u svého veterináře. Při příznivém průběhu onemocnění podávejte dietu 2–7 dnů a pak se během 5–10 dnů postupně navracejte k normálnímu způsobu krmení. Jídlo podávejte v malých dávkách klidně 5x i vícekrát denně, šetří to trávící trakt Vašeho zvířete a střeva mají více času tvořit si opět tu správnou mikrofloru. To samé lze dělat s vodou, do které můžete přidat med nebo glukopur, vhodný je i vlažný bylinkový čaj např. heřmánkový.

Jestliže se stav i přes výše uvedená doporučení nebude lepšit, je lepší vyhledat svého veterinárního lékaře nebo jej minimálně kontaktovat a popsat nastalou situaci. Ve vážnějších případech je nezbytná okamžitá infúzní terapie, aby se odvrátila hrozba závažné dehydratace. Navíc je v případě krvácení do trávicího traktu bezpečnější užívání antibiotik k zabránění vážnějších komplikací.

Jak již bylo řečeno, tak je nejlepší prevence, ale nikdy nelze všechny situace stoprocentně předvídat. Proto se průjmy řadí mezi nejčastější zdravotní obtíže u domácích mazlíčků.

autor: MVDr. Heřmánková Romana, 25.11.2016