ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články Volba náhubku

NENÍ NÁHUBEK JAKO NÁHUBEK

Důvodu k pořízení náhubku je celá řada. Nejčastěji se jedná o dodržování platných vyhlášek a zákonů, které užívání náhubku nařizují v určitých místech nebo situacích. Druhým nejčastějším důvodem je ochraná před pokousáním jiných psů nebo lidí.

Velkým problém je skutečnost, že si mnoho lidí plete náhubek s módním doplňkem a ze všeho nejvíce řeší jeho vzhled. Vašemu pejsko nezáleží na tom, jak náhubek vypadá a působí na lidi kolem. Ale naopak mu není jedno, jak funguje a příjemně se nosí. Správně zvolený náhubek psovi nijak neublíží a nezpůsobuje zásadní nepohodlí. Takové požadavky ovšem nedokáže splnit každý náhubek, který objevíte v nabídce prodejců.

Nejdůležitější kritériem při výběru je správná velikost a s tím související dostatečné proudění vzduchu kolem tlamy pejska!!! Ve správně zvolené velikosti náhubku si Váš pejsek může bez obtíží zívnout a steně tak se i napít. A proč je tak důležitá velikost náhubku? Odpověď je zcela prostá. Správná velikost náhubku může Vašemu pejskovi zachránit život. Narozdíl od člověka se pes nedokáže potit povrchem těla, ale pouze na tlapkách. Toto pocení může řada majitelů zpozorovat zejména při stresových situacích, protože pod sebou tlapky zanechávají mokré otisky. Dalším velice účinným nástrojem pro ochlazování je zrychlené dýchání a vyplazený jazyk. Otevřená tlama je nejdůležitější nástroj termoregulace psa, a pokud ji nemá, vystavujete ho velkému utrpení, nebezpečí přehřátí a v krajní situaci i smrti. Plastový náhubek

Některé páskové a látkové náhubky psům zcela uzavírají tlamu a tudíž zcela znemožňují proces termoregulace. V podstatě se nejedná ani o náhubky, ale o fixační pomůcku pro zamezení pokousání při nutnosti provedení nějakého zákroku na problematičtějším psovi. S takovým druhem náhubku se nejčastěji setkáváme v ordinaci veterinářů nebo v některých salónech pro psy. Pokud byste takový náhubek používali pro běžné potřeby jako je cestování v hromadné dopravě apod., můžete svého psa vystavit v extrémním případě až kolapsu z důvodu přehřátí organismu. Pozornost byste měli věnovat i zpracování samotného náhubku. Kůže na vrchní části čumáku je citlivější než na jiných částech těla a používáním příliš těsného náhubku může dojít k odření této oblasti. Proto volte raději náhubky, které jsou v této části polstrované nebo mají na daném místě měkký materiál. Stejně tak je vhodné pořídit náhubek, který lze upravit pejskovi na míru pomocí seřiditelného krčního pásku.
Pro většinu psů jsou vyhovující kovové košíky potažené plastem, které jsou dostatečné pevné, zaručují dostatečnou cirkulaci vzduchu a v zimě nestudí.

Fixační náhubky Majitel, který během veder nutí svého psa nosit příliš těsný náhubek, ohlávku apod. se dopouští týrání zvířat a naprosto zbytečně vystavuje psa extrémnímu stresu a ohrožení na životě.

Kovové náhubky Závěrem lze shrnout, že ať už zvolíte pro Vašeho pejska jakýkoliv typ náhubku, snažte se maximálně respektovat jeho zdraví a pohodlí. A v neposlední řadě nezapomínejte pejska zvykat na nošení náhubku pomalu a vždy pomocí pozitivní motivace. Odměnou Vám bude spokojený a spolupracující pes.

MVDr. Heřmánková Romana, 23.06.2018