ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články > Výživa koček-koťata

Výživa koček-koťata

Předpokladem pro zdravé kotě je už výživa matky. Proto si od chovatele zjistěte co nejvíce informací o výživě matky již během březosti. Správně by Vám měl chovatel ke koťátku přibalit i krmivo, na které jej navykl a sdělit Vám značku a dávkování. Pokud si pořídíte kotě krmené nekvalitním krmením, bude pravděpodobně velmi malé, s jemnou kostrou a tělesnou konstitucí. Stačí však přejít na krmení kvalitní a kotě se začne správně vyvíjet a rychle dovyroste. Rostoucí koťata prochází v prvním roce života 3 kritickými odbdobími, v nichž je právě výživa klíčovým faktorem pro správný vývoj.

Prvním odbdobím je období kojení, což je ovlivněno výživou matky v průběhu březosti a laktace. Březí kočka by měla mít k dispozici krmení ad libitum (to znamená neomezené množství) a nejlépe krmení pro koťata nebo březí kočky. Výživa koček

Druhým obdobím je doba odstavu, která je pro koťata stresovou záležitostí. Navykají se na nové krmivo a následně i nové prostředí a majitele. Ve věku 3-5 týdnů koťata krmivo nežvýkají, pouze ho olizují. Pro podporu příjmu pevné stravy je vhodné nabízet z počátku kašovitou stravu. Buď rozmícháte konzervu určenou koťatům se stejným dílem vody nebo granule pro koťata namočíte do vlažné vody v poměru 1:3. Ve věku 6-8 týdnů nemá většina koťat problém přijmout krmivo nevlhčené, avšak ze stresu při příchodu do nového domova se může stát, že se budete muset ke kaším na chvíli vrátit.

V tomto období jsou koťata náchylná k průjmům a zvracení. V takových situacích neprodleně vyhledejte veterinární pomoc. Průjmy a zvracení jsou pro koťata (ale i štěňata) více nebezpečná než pro dospělé jedince. Po dohodě s veterinářem lze přechodně přejít na vysoce stravitelné krmivo určené pro kontroly průjmů a poté se postupně opět vrátit ke krmení, na které je vaše koťátko zvyklé.

Vysoce kvalitní krmiva určená koťatům mají velkou energetickou denzitu a vysokou stravitenost, při podávání takového krmení nebývají zpravidla žádné zdravotní obtíže. Naopak krmiva s nízkou stravitelností musí koťata přijmout velké množství a dochází k nadýmání, průjmům, zvracení a nezřídka zvětšení bříška. U koťat krmených pouze masem bez doplňků dochází v organismu k nedostatku vápníku a naopak přebytku fosforu, což se projevuje kulháním, bolestivostí a neochotou k pohybu.

Posledním kritickým obdobím je období po odstavu. Kdy je hlavním úkolem majitele optimalizovat růst a minimalizovat obezitu v pozdějším věku. Koťata by měla do 20. týdne věku přibírat přibližně 100g/týden. Ve 30. týdnu se růst zpomaluje, když kotě dosáhne 80% hmotnosti dospělého jedince. Po 12. měsíci se může objevit opět nárůst a to díky formování svalů. V tomto věku lze přejít na krmivo pro dopělá zvířata. Kocouři v tomto věku mohou být již po kastraci a tudíž přechází rovnou na krmení pro kastrované jedince, jako prevence onemocnění dolních cest močových. .

Aneta Lochmanová, 20.4.2016