ANIMAL HOPE ANIMAL HOPE facebook twitter Google Plus
Články > Zubní kámen a onemocnění chrupu u fretek

Zubní kámen a onemocnění chrupu u fretek

Zubní kámen
Fretky mají sklon k tvorbě zubního kamene. Častější je výskyt u zvířat krmených výhradně měkkou stravou, ale ani fretkám krmeným granulemi se toto onemocnění nevyhýbá. Zbytky jídla a bakterie nejprve tvoří tzv. zubní plak, který postupně zmineralizuje a vytvoří tvrdý zubní kámen, který způsobuje zánětlivé reakce v okolí zubu na dásních. Tím vznikají gingivitidy (záněty dásní) a periodontoitidy (záněty kostního podkladu zubů). V další fázy dojde k odhalení zubních kořenů a končí ztrátou chrupu. Pamatujte, že zubní kámen není pouze kosmetická vada, ale bakterie se vlivem zánětu dásní dostávají do krevního oběhu a mohou poškozovat srdce a ledviny.
Pravidelná aplikací zubní pasty pomáhá ke zpomalení tvorby zubního kamene. Je nutné používat pasty určené pro zvířata, které bývají ochucené, nepění a obsahují enzymy pro vyšší účinnost. Naše lidské zubní pasty obsahují pěnivé látky, které jsou pro zvíře nepříjemné a dráždí trávicí trakt. U většiny fretek nad 1 rok stáří nacházíme menší či větší množství zubního kamene.
Terapie je obdobná jako u psa a kočky – odstranění zubního kamene ultrazvukem v celkové anestezii, aplikace antibiotik a léků proti bolesti. U velmi postižených zubů je nutné provést extrakci.

Fraktury zubů
U starších fretek se často můžeme setkat s frakturami špičáků. U většiny z nich jde o zlomeninu v oblasti korunky, kdy bohužel často dojde k otevření dřeňové dutiny zubu. Bakterie se pak dostávají do zubního kanálku. Infekce zubní pulpy je velice bolestivá a zvíře často odmítá potravu. Terapie se provádí buď vyčištěním kořenové dutiny zubu nebo extrakcí. Samozřejmostí je podání antibiotik a nesteroidních antiflogistik.

Periapikální granulom
Tento granulom je vlastně lokální zánět spojený s rozpadem kosti v okolí postiženého zubu, nejčastěji špičáku. Vzniká jako komplikace při výrazném postižení zubů zubním kamenem nebo po neošetření zlomeného zubu. Léčí se extrakcí poškozeného chrupu společně s aplikací antibiotik a protizánětlivých léků.

Nadpočetné zuby
U fretek se můžeme setkat buď s pravou polyodoncíí (či-li vyšší počet zubů než je fyziologické) nebo s nepravou, kdy nevypadne mléčný chrup. Terapií volby je opět extrakce zubů.

MVDr. Barbora Trnková, 8.7.2015